Ciasto nutellowe

Przepis na ciasto z nutelli

Składniki:

3 duże jajka, 
1 mały słoiczek (230g) nutelli 

Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem ok. 6 minut, do powstania puszystej masy. Wbite jajka powinny potroić swoją objętość.
Otwarty słoik Nutelli podgrzewamy ok. 30 sekund w mikrofalówce, tak aby zrobiła się bardziej płynna. Łyżką lub trzepaczką ostrożnie wmieszamy nutellę w jajka – najlepiej stopniowo, aby nie zniszczyć puszystej struktury ciasta. Następnie mieszamy powoli, dopóki nutella całkowicie nie połączy się z jajkami. 
Ciasto przelewamy do małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzany piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Koniec pieczenia rozpoznajemy jak wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem (około 30 minut). Gdy ciasto rosnąc, za bardzo zarumieni się od góry, można je nakryć kawałkiem pergaminu.
Upieczone ciasto wyjmujemy i okrajawszy od brzegów tortownicy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto ciasto opadnie i będzie zimne – można go włożyć do lodówki.

Smacznego 🙂